• Ceresgeschiedenis: topwedstrijden

 • Ceres kent inmiddels een lange traditie als het gaat om het organiseren van topwedstrijden.

   

  Een overzicht:

  1972:   Ceres speelt een demonstratiewedstrijd met international Kees Akerboom als gastspeler. 

  1974:   Ceres speelt een demonstratiewedstrijd met internationals Harry Kip en Walter Ombre als gastspelers.

  1980:   Ceres – Orca’s met de Amerikanen David Moore en Hank Smith als gastspelers bij Ceres. Orca's heeft zelf twee Amerikaanse spelers, maar neemt geen risico en regelt er nog een derde Amerikaan bij. Eindstand 105-111.

  1981:   Nike All Stars – Nashua. Eerst speelde Ceres, versterkt met René Ridderhof en de Amerikaan Pete Harris, tegen Orca’s uit Urk, dat op de drempel van de Nederlandse eredivisie stond. Daarna volgde de absolute klapper: Landskampioen Nashua uit Den Bosch speelde tegen Nike All Stars, een team met hoofdzakelijk in Nederland spelende Amerikanen. Bijna duizend toeschouwers bezochten de wedstrijden.

  1982:   Vierlandentoernooi dames: USA, Zuid-Korea, Brazilië en Holland. De nummers één en twee van het WK en de Olympische Spelen (Los Angeles) komen naar Emmeloord. De damesteams van de Verenigde Staten en Zuid-Korea spelen samen met Brazilië en Nederland een driedaags toernooi. Bij Amerika speelt de legendarische Cheryl Miller en wordt er tijdens de trainingen gedunkt…

  1983:   Kuipers/Orca's - Maes Mechelen en Hatrans - Cibona Zagreb. Eredivisieclub Orca’s speelt in Emmeloord tegen de nummer twee van België. Enkele weken later volgt er een duel van de nummer twee van Nederland (Hatrans) en Cibona Zagreb, Joegoslavisch kampioen en een Europese topploeg. Bij Cibona is Aleksandar Petrović, de broer van de beroemde Dražen, uitblinker.

  1986, febr.:   Ceres (rayon hoofdklasse) – Orca’s (eredivisie) 68-126. Ruim 600 toeschouwers op de tribune zien de nieuwe Orca's speler Dewayne Johns 37 punten scoren in deze volgens de plaatselijke krant "nuttige oefenwedstrijd".  

  1986, aug.:   Ceres (eerste divisie) – Orca’s (eredivisie) 74-92. In de aanloop naar het eerste seizoen van Ceres in de eerste divisie, speelt het team een thuiswedstrijd tegen het dan in de eredivisie uitkomende Orca’s. De uitslag stemde in het Emmeloordse kamp tot tevredenheid.  

  1987:   Nederland – Roemenië 109-91. In de voorbereiding op het EK speelde het Nederlands herenteam op een maandagavond in mei in de Bosbadhal. Emmeloord maakte kennis met de toen 21-jarige toekomstige NBA-vedette Rik Smits.

  2001:   Ceres – NAC 61-136 (bekerwedstrijd). Ceres neemt in de bekerwedstrijd tegen eredivisionist NAC brutaal de leiding door een driepunter van Cor Holtrop. Daarna slaagt men erin om het verschil met de Bredase eredivisieclub beperkt te houden.

  2010:   ZZ Leiden – Magixx Nijmegen. Een ploeg met Amerikanen belt op het laatste moment af, maar gelukkig is Leiden bereid om in Emmeloord tegen Magixx uit Nijmegen te spelen. De Leidenaren worden later in het seizoen Nederlands kampioen.

  2011:   Aris Leeuwarden – Düsseldorf. Ceres bestaat 40 jaar. Landstede zegt af wegens blessures. Leeuwarden neemt de plek over en verliest van het net uit de Bundesliga gedegradeerde Düsseldorf. In de voorwedstrijd wint Orca’s van Red Giants (80-69).

  2012:   Aris Leeuwarden – BG Göttingen. De eredivisieploeg uit Leeuwarden is kansloos tegen de op het één na hoogste niveau spelende Duitsers. In de voorwedstrijd is het jonge H1 van Ceres een maatje te klein Orca’s, de uiteindelijke kampioen van de promotiedivisie.

  2014:   Landstede Basketbal - ETB Wohnbau Baskets. De wedstrijd valt samen met het Pieperfestival en trekt mede daarom veel publiek. De Duitsers nemen een 10-28 voorsprong, maar daarna is het Zwolle dat de klok slaat. Schutter Valentijn Lietmeijer is een opvallende uitblinker.